Krzysztof Daukszewicz

O nim:
Urodził się w 1947 roku w Wichrówie. Studiował na Wyższej Szkole Pedagogicznej w Olsztynie. W latach 1979-1984 był kierownikiem literackim Teatru na Targówku, gdzie zrealizował dwa programy: „Dziury na drodze” oraz „Dzieci taty Zeusa”. Jest autorem wielu tekstów satyrycznych, a także programów telewizyjnych, np. "Na tronie", "U pana Krzysia", "Rozmowy ze zgryzem". Oprócz tego napisał dwie sztuki teatralne: "Cycek" i "Bunkier". Jego felietony ukazują się między innymi w tygodniku „Wprost”, „Przegląd” i Radiu Merkury. Od 2005 roku regularnie pojawia się w popularnym programie „Szkło kontaktowe” w TVN 24. Gra na gitarze, komponuje i śpiewa, jego piosenki zna cała Polska, ostatnio nagrał je w wersji rockowej z zespołem Hurt.
Kabaret:
W latach 1975-1978 Krzysztof Daukszewicz współtworzył kabaret Gwuść. W tym czasie zdobył wiele nagród i wyróżnień. W roku 1978 przeprowadził się do Warszawy, gdzie przez trzy lata pracował w kabarecie Na Pięterku, istniejącym przy Związku Polskich Autorów i Kompozytorów. W latach 1983-1986 tworzył, wraz z Januszem Gajosem kabaret Hotel Nitz, a w latach 1986-1990 współpracował z grupą Pod Egidą. Aktualnie występuje solo, najczęściej z gitarą i „Panem Hrabią”. Jego program jest na bieżąco aktualizowany o nowe wydarzenia, które potrafi skomentować w żartobliwy i zaskakujący sposób.
Dyskografia:
  • Easy Rider - Krzysztof Daukszewicz wraz z zespołem Hunter, 2007
  • The best - Dobranoc Europo, 2004
  • Nadwyobraźnia, 2000
  • Mc Drive, 2000
  • Zadupie (live), 2000
  • Zadupie, 1999
  • Prośba, 1996
  • Stare and nowe, 1994, 1996
  • Pochód, 1994
  • Przeżyłem, Panie Hrabio, 1994
  • Muzykoterapia, 1993
  • Bieda, 1990
  • Pralnia, 1988
Nagrody:
  • 1977 - Złote Rogi Kozicy i nagroda MKiS w Ogólnopolskim Turnieju Kabaretowym w Zakopanem
  • 1976 – II Nagroda na I Biesiadzie Humoru i Satyry w Lidzbarku Warmińskim, za program autorski Dookoła Wojtek
  • 1977 - Złota Szpilka na II Biesiadzie Humoru i Satyry w Lidzbarku Warmińskim
  • 1978 - III Nagroda na III Biesiadzie Humoru i Satyry w Lidzbarku Warmińskim
  • 1978 - Srebrne Rogi Kozicy w Ogólnopolskim Turnieju Kabaretowym w Zakopanem
  • 1986 - Grand Prix oraz nagroda dziennikarzy na przeglądzie kabaretowym OSET w Rzeszowie
  • 1986 - III nagroda na Międzynarodowym Konkursie na Sztukę Teatralną w Jugosławii, za farsę Cycek
  • 1991 - nagroda MKiS na KFPP Opole
  • 1991 - Złoty Mikrofon
  • 1991 - nagroda miesięcznika "Szpilki" za Listy do Pana Hrabiego
  • 1992 - Złoty Kamerton
  • 1997 - Prometeusz
Najpopularniejsze numery:
  • Easy Rider
  • Łódka Bols
  • Zadupie
Kultowy cytat:
  • Wszystkie rybki mają łuski, a ciekawe jak u Ruskich?
  • Wyjechali z miasta starzy i jesteśmy wreszcie sami,/ Gdy nie ma wapna z domu, można się na ful rozbawić.
  • Easy Rider, przeszło mi przez głowę, Easy Rider – głupiec jednym słowem...
Ciekawostki:
IPN poszukuje Pana Hrabiego za współpracę ze służbami bezpieczeństwa. Wiadomo, że miał pseudonim „Książę” i że po upadku komunistycznych rządów uciekł w popłochu za ocean, aby przeczekać okres przejściowy między socjalizmem i kapitalizmem.

Organizacja imprez

Chcesz zorganizować imprezę z udziałem kabaretów? Potrzebujesz konferansjera kabaretowego?

Darek Grzegocki
tel: 77 442 02 20, kom. 668 515 513
mail: darek@kabarety.com.pl

Lubię ten kabaret



Sklep kabaretowy

Jeśli jesteś zainteresowany kupnem płyty DVD, CD tego kabaretu zapraszamy do naszego sklepu kabaretowego.